De geesten van het verleden Skype: Hoe Estland grootste tech export is nog steeds het voeden van haar startup scene vandaag

De eerste release van Skype kwam rond 10-en-een-half jaar geleden. Hoewel het bedrijf werd opgericht door de Deen Janus Friis en de Zweed Nicklas Zennström, werd de software in eerste instantie ontwikkeld door vier Esten – drie van hen waren ook achter de eens zo populaire peer-to-peer delen van toepassingen Kazaa.

Nog maar twee jaar later, had het bedrijf de marktleider in de wereldwijde VoIP-markt met 54 miljoen klanten – 150.000 klanten dagelijks mee – en de startup werd later gekocht door eBay voor € 2,6 miljard. Hoewel de exacte cijfers niet openbaar zijn gemaakt, de verkoop bracht honderden miljoenen Estse kronen (Estland Valuta vóór de toetreding tot de eurozone in 2011, gelijk aan ongeveer € 0,06) bij de betrokkenen in het land.

Skype heeft handen tweemaal veranderd sinds die tijd: in 2009, eBay besloten om 65 procent van Skype te verkopen aan Silver Lake, Andreessen Horowitz en Canada Pension Plan Investment Board voor $ 1,9 miljard en twee jaar later Microsoft kocht het bedrijf voor $ 8.5bn.

development center Skype is nog steeds gevestigd in Estland, maar de betekenis ervan is gekrompen in de afgelopen jaren – vorig jaar mei, de toenmalige CEO van Skype Estland, Tiit Paananen, zei dat slechts ongeveer 20 procent van het personeelsbestand van de onderneming blijft Estland.

Critici zijn slaande Skype (en haar moederbedrijf Microsoft) met insinuatie dat het nemen van shortcuts met de privacy van zijn gebruikers. In een ongewoon directe blog post, een top Skype woordvoerder labelt de beschuldigingen vals.

Dat betekent niet dat Skype niet belangrijk is voor Estland, integendeel – het is gegeven vele oud-medewerkers en ontwikkelaars onschatbare kennis, ervaring en tools die ze nu elders te gebruiken.

In 2003, de vier Estse ontwikkelaars van Skype – Jaan Tallinn, Priit Kasesalu, Toivo Annus, en Ahti Heinla – creëerde een beleggingsonderneming genaamd Ambient Sound Investments (ASI), het opzetten van een minderheidsbelang in Skype te houden. Sinds de verkoop van haar belang aan eBay in 2005, heeft ASI is een particuliere investeringen voertuig, het beheer van € 100 miljoen van de activa van haar partners ‘.

In 2007 richtten ze een startup, Inkspin1, die de communicatie dienst genaamd Vispel met het doel om video-oproepen op elke TV-toestel en-TV aangesloten apparaat ontwikkelt.

Een van de oorspronkelijke Skype ontwikkelaars, Jaan Tallinn, is een back-innovatieve projecten in zeer verschillende gebieden. Hij was mede-oprichter van het Centrum voor de Studie van Existentiële Risk aan de universiteit van Cambridge, een multidisciplinair onderzoekscentrum dat zich toelegt op het onderzoek en de beperking van de risico’s die kunnen leiden tot menselijke uitsterven. In 2012 ook hij mede-oprichter van een medisch adviesbureau genaamd MetaMed, die gepersonaliseerde medisch onderzoek verricht en werd gesteund door ondernemer Peter Thiel. Hij was ook een vroege investeerder en adviseur in Londen gevestigde diep leren startup; DeepMind, die aan het einde van januari tot en met Google werd verkocht, voor ongeveer $ 400.

In 2011, Skype’s eerste werknemer, Taavi Hinrikus, ging en mede-oprichter van peer-to-peer-money transfer service TransferWise, die gebruikers in staat stelt om geld over te maken tussen landen en maken buitenlandse betalingen goedkoper en sneller dan via de traditionele bancaire systeem. TransferWise heeft miljoenen dollars aan startkapitaal en investeringen ontvangen van IA Ventures, Index Ventures, Peter Thiel Valar Ventures, en PayPal mede-oprichter Max Levchin onder anderen.

De voormalige CEO van Skype Estland tussen 2007 en 2012 StenTamkivi verbonden Andreessen Horowitz vorig jaar als eigen ondernemer. Hoewel het leven in Silicon Valley, houdt hij nog steeds een oogje op zijn vaderland en vaak schrijft over de economische en maatschappelijke thema’s met betrekking tot de toekomst van Estland. Hij houdt ook een oogje op de startup scene, bijvoorbeeld, investeren in high-end luidspreker bedrijf Estelon.

Tamkivi ook bedacht de term #Skypemafia voor de brede groep van oprichters, de belangrijkste medewerkers, investeerders, adviseurs, en andere opmerkelijke bijdragen aan Skype. Volgens zijn onderzoek, zijn er meer dan 50 ex-Skype mensen (veel Estse), die sinds zijn gegaan naar het opzetten van een nieuw bedrijf of vonden een startup.

Estland is de beste plek om uw startup te beginnen; De poster kind voor cybersecurity recht gedaan:? Hoe Estland van het zijn aangevallen geleerd; De Estse cryptografie startup die wil de Qualcomm van gegevensbeveiliging zijn

Wolk, Cloud software maker Coupa bestanden voor $ 75.000.000 IPO; Start-Ups, Deakin Uni, Ytek kick off machine learning algoritme onderzoek voor de simulatie opleiding; E-commerce; Flipkart en Paytm worden direct rivalen, het instellen van het podium voor de e-commerce strijd; Start-Ups ; Waarom de Chinese India’s Hike bode in een eenhoorn hebben getransformeerd en wat WhatsApp kunnen leren

Een goed voorbeeld van een dergelijke startup is Vitalfields, die wordt geleid door een Estse ex-Skype ingenieur Martin Rand. Het bedrijf levert boerderij management software die helpt al meer dan 1.500 boerderijen naar plantenziekten met behulp van het veld op basis van weersvoorspellingen voorspellen en helpt ook registers bijhouden van de velden. In januari, opgewekt € 500.000 in vervolg op de financiering – van investeerders, waaronder Ahti Heinla.

Na vier Estland voormalige Skype ingenieurs kreeg echt gefrustreerd met functionaliteit hiaten in messaging Skype’s, besloten ze om een ​​nieuwe communicatie-startup genaamd Fleep, die werd gesteund door Jaan Tallinn en Priit Kasesalu onder anderen. De iOS applicatie is al uit en de Android-versie zal enige tijd te volgen.

De oprichter van Skype’s data onderzoeksteam, André Karpištšenko, mede-oprichter van een echt interessante startup genaamd Marinexplore, die de ontwikkeling van de eerste oceaan ter wereld big data platform.

Het bedrijf biedt repositories van gegevens over de wereldzeeën, waarmee gebruikers aangepaste datasets in een paar minuten kunt maken. Terwijl het bedrijf, waarvan € 1,4 miljoen in startkapitaal verzameld, is actief in Silicon Valley zijn development team is nog steeds gelegen in de Estse hoofdstad Tallinn.

Lees meer uit Estland

Cloud software maker Coupa bestanden voor $ 75.000.000 IPO

Deakin Uni, Ytek kick off machine learning algoritme onderzoek voor de simulatie training

Flipkart en Paytm worden direct rivalen, het instellen van het podium voor de e-commerce battle

Waarom de Chinese India’s Hike boodschapper hebben omgevormd tot een eenhoorn en wat WhatsApp kunnen leren