De Intelligent Web, book review: Hoe de technologie van vandaag werd slim, en hoe het slimmer kan krijgen

Kunstmatige intelligentie is niet gebeurd in de manier waarop we decennia geleden gedacht – niet 2001 ‘s robots Asimov’s HAL noch ergens in de buurt van de werkelijkheid. Maar zou de combinatie van zoeken op het web, big data, spraakherkenning en machine learning systemen en algoritmen oorspronkelijk ontwikkeld om dingen te doen zoals plaats advertenties, brengen ons een bruikbare soort machine ‘intelligentie’ – ook al is het niet een kunstmatige bewustzijn?

Gautam Shroff, Chief Scientist bij Tata Consultancy, noemt deze combinatie (de gemeenschappelijke technologie draden achter driverless auto’s en spraakherkenning, en de manier waarop Google kan een webpagina te vertalen en Facebook kan je vrienden te herkennen in foto’s) ‘Web Intelligence’ en stelt het heeft een grote toekomst.

Shroff heeft een nogal lossere definitie van ‘big data’ dan gebruikelijk – de enorme hoeveelheid van webpagina’s, tweets, YouTube-video’s en credit card transacties – en hij gaat ervan uit dat zowel de wet van Moore en de minder bekende Kryder’s Law (opslagcapaciteit per dollar stijgt exponentieel) zal “blijven meedogenloze” als zelfs Intel is eerder voorzichtiger. Maar het idee dat het kennen van de juiste advertentie te tonen u betekent weten zo veel over zowel de mensen en de wereld om ons heen, dat het lijkt alsof intelligentie is een geweldige manier om na te denken over de technieken achter veel van de meest interessante ontwikkelingen in de technologie van IBM’s Watson tot auto’s en Siri zonder bestuurder.

Om dit idee te verkennen, Shroff begint met uit te leggen hoe zoekmachines en ad-systemen werken, het traceren van relevante ontwikkelingen terug in de tijd. Hij omvat een breed scala van gebieden, waaronder de theorie Shannon’s over hoeveel informatie die u door middel van een verbinding kan sturen (het is heilzaam om te zien hoe veel van de belangrijkste technieken voor het zoeken en advertentieplaatsing zijn wiskundige ideeën uit de jaren ’60 en ’70), natural language processing (te beginnen met Chomsky) en machine learning technieken. Hij onderzoekt ook hoe de klassieke AI-technieken zoals predikatenlogica, Turing machines en expert-systemen heeft geleid tot ideeën zoals het Semantic Web en functies, zoals Siri.

In feite is de eerste twee derde van het boek bieden een uitstekende, duidelijk uitgelegd, aarding in de belangrijkste velden die de manier waarop we het berekenen van vandaag ondersteunen. Dit omvat niet alleen de grote namen, zoals Turing, er is ook een nuttige toelichting Oliver Selfridge Pandemonium theorie die meerdere demonen suggereert roepen ze patronen te herkennen, die blijkt althans een deel van de werking van de hersenen passen. Echter, Shroff maakt de sprong van hiërarchische naar de netwerksystemen hij denkt dat zal het beter om echte problemen te schalen zonder zelfs vermelding van de zeer uiteenlopende problemen die betrokken zijn – dit boek is over het algemeen zwakst wanneer de auteur zich tot zijn eigen theorieën over hoe de dingen zich zal ontwikkelen.

De eerste twee derde van het boek bieden een uitstekende, duidelijk uitgelegd, aarding in de belangrijkste velden die de manier waarop we het berekenen van vandaag ondersteunen.

Wanneer Shroff draait om hoe technologie kan analyseren en te voorspellen, het is niet alleen de bekende verhalen zoals Google Grieptrends en Target spotten wanneer klanten zwanger bent, hoe wijncriticus Orley Ashenfelter voorspelt wijn prijzen gebaseerd op weerpatronen is een verhaal dat je zult niet weten, tenzij je hebt Super Crunchers gelezen door Ian Ayres (Shroff ook een overzicht handig belangrijke thema’s uit boeken van Douglas Hofstadter, Malcolm Gladwell en anderen).

En je zou moeten zijn met veel aandacht voor cognitieve onderzoek te weten over een idee genaamd Sparse Distributed Memory dat de concepten van beelden en ervaringen in plaats van de volledige informatie, die binnenkort zou kunnen overstappen van het onderzoek wordt niet alleen gebruikt voor web-tracking slaat. Of zet Palm oprichter Jeff Hawkins ‘in de neurowetenschappen en zijn soortgelijke theorie van de hiërarchische tijdelijke geheugen, wat suggereert dat het herkennen van objecten vereist een zekere mate van het voorspellen van wat je gaat zien. Hoewel Shroff heeft geen details over Google’s zelfrijdende auto’s, er is genoeg op Junior, de Stanford-ingebouwde self-driving voorganger – en een fascinerende kijk op recent onderzoek naar hoe zwermen vogels vliegen. Dat op zijn beurt leidt tot chess-playing algoritmen, kon klassieke problemen zoals de handelsreiziger (die een zelf-rijdende auto nodig zou hebben om op te lossen om uw boodschappen efficiënt te kunnen werken) en de vraag of het gedrag van mieren en andere genetische algoritmen helpen.

Shroff heeft een goede baan van het leiden van de lezer van veld naar veld en het maken van verbindingen. Maar het terugkerende gebruik van terroristische verdachte onderzoek als een voorbeeld van alles, van het zoeken in meerdere informatiebronnen aan deductieve redenering slaat een dissonant. Op dezelfde manier, met behulp van Google zoeken en tracking voor advertenties om zo veel van deze intrigerende concepten uit te leggen kan je het gevoel dat grote geesten zou kunnen werken aan iets belangrijker dan toont u precies de juiste advertenties.

En ondanks de belofte niet om hard AI en de vraag of machines kunnen denken in de menselijke betekenis te dekken, Shroff besteedt veel tijd het verkennen van de overeenkomsten tussen de hersenen en het bereik van de AI en ‘web intelligence’ technieken in het boek naar voren brengen zijn theorieën over intelligentie (met het antwoord meestal dat ‘we weten het nog niet’). Als dit niet aanspreekt, kunt u het laatste hoofdstuk romen. Plus elke schrijver die Vint Cerf credits met de oprichting van het internet allemaal op zijn eigen behoefte om meer onderzoek te doen.

Je kan heel goed het niet eens met een aantal van de conclusies Shroff gaat over cognitie of zijn idee dat de mogelijkheid om “verbind de punten” in een breder verhaal is de belangrijke functie die de menselijke intelligentie onderscheidt. Maar dankzij zijn uitstekende overzicht van de wiskunde, logica, algoritmen en technieken die de verschillende systemen en theorieën betrokken ten grondslag liggen, dan heb je een geweldige basis voor te doen hebben.

Star Trek: Negen manieren om onze wetenschap ligt dicht bij de science-fiction

Big Data: Boekbespreking, The Circle, boekbespreking: Deze manier aan de dystopie van je dromen, Cool Infographics, book review: inspiratie, instructie, onderwijs; Open Data Nu, book review: Een optimistische kijk van een brave new world

Een uitstekende primer

After Hours, Star Trek: Negen manieren om onze wetenschap ligt dicht bij de science-fiction, After Hours, Star Trek: 50 jaar van positieve futurisme en gedurfde sociaal commentaar, mobiliteit; Kobo Aura ONE, First Take: Groot-screen e-reader met 8GB opslagruimte, innovatie; De beste tech uitvindingen van alle tijden dat geavanceerde beschaving

Star Trek: 50 jaar van positieve futurisme en gedurfde sociale commentaar

Kobo Aura ONE, First Take: Groot-screen e-reader met 8GB opslagruimte

De beste tech uitvindingen van alle tijden dat geavanceerde beschaving

schokkende notities

Meer boekbesprekingen